mijn kind liegt…lok de aap uit de mouw

Elk kind liegt weleens, in meer of mindere mate.
Het is natuurlijk niet fijn en je wilt het al helemaal niet stimuleren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je als ouder snel en heftig geraakt (ik soms wel?) bent als je weet dat je kind liegt. Daarom deel ik graag een tip met je om het hoofd koel te houden en op een luchtige manier achter een leugen te komen.

De sleutel ligt in het kijken naar intentie ipv gedrag.

Hoe mijn eigen blunder mij aanzette tot het schrijven van dit artikel..

Ik was bezig met een breiwerkje op de breiring, want echt breien kan ik helaas (nog) niet. Liep even naar de keuken en toen ik terug kwam was de wol afgeknipt. Dit raakte mij in de eerst plaats, omdat ik het natuurlijk heel erg vond dat mijn dochter mijn breiwerk (!!!!) vernield had. In de tweede plaats triggerde het boosheid bij mij dat ze ontkende dat zij dat had gedaan en tot slot: het was het begin van de avond, ik was moe van de dag en derhalve niet meer creatief in pedagogische processen?

Gebruik fantasie en humor
Gelukkig kwam mijn vriend kwam thuis en bracht al snel lucht in de situatie. Hij zag het breiwerkje en vroeg haar of de kabouters weer langs waren geweest en het hadden afgeknipt. En mijn dochter begon in geuren en kleuren over de kabouters, die zo houden van knippen, de schaar zagen zagen en de wol…en…konden zich niet inhouden. Ik voelde mezelf vanbinnen smelten. Mijn dochter had mijn breiwerk niet vernield, omdat ze mij dwars wilde zitten, maar simpelweg om dat ze zo graag knipt en het werkje toevallig daar lag en ze zich niet in kon houden…de werkelijke reden van haar gedrag was dus vrij onschuldig en positief, want knippen en knutselen is leuk en iedereen zwicht weleens voor een onweerstaanbare verleiding.

Vervolgens konden we haar aansturen op gewenst gedrag door een speciaal stukje wol en een schaar voor de kabouters klaar te leggen, met een briefje erbij; of ze de volgende keer gewoon iets om te knippen wilden vragen;-). De kans dat ze de volgende keer de verleiding weerstaat door zelf een stukje eigen wol te vragen bij een intense knipbehoefte is met deze ervaring een stuk vergroot?

Projectie
Kinderen tot een jaar of acht hebben een levendige fantasiewereld en deze kan jou geweldig helpen om de werkelijke intentie boven te krijgen. Ze projecteren al hun eigen gevoelens en gedachten op een fantasiefiguur, knuffel of poppetje en laten je via dit kanaal precies weten wat er speelt. Laat via een pratende knuffel eens wat vragen los op je kind en je hoort veel meer dan wanneer je dezelfde vragen zelf zou stellen.

Ben je klaar om dit eens te proberen? 
Wees gerust, het werkt bij elk kind. Echter; is je kind het niet gewend dat jij een fantasiespel initieert, zal het wat extra inspanning van jou vragen. Heb jij er lol in en merk je dat het werkt, dan zal je kind er heel snel in meegaan.

Heb je het idee dat jouw kind ongewoon vaak liegt en dat het geen onschuldige leugentjes zijn?  Neem dan contact met me op.

Heb je een vraag, of een reactie op dit artikel, dan kun je natuurlijk ook contact met mij opnemen.